Právě vychází v novém vydání Doppler norského autora Erlenda Loea. Ač je to moje oblíbená oblast, autora jsem neznala. V době čekání na Dopplera jsem si přečetla jeho další knížku Naivní. Super.

Čekání to tak bylo velmi příjemné. Navíc se trochu stalo kouzlo nechtěného. Naivní. Super. představuje dokonalý protipól k Vegetariánce, kterou jsem dočetla předtím. Jaký lepší kontrast byste si představili k ženě tak specifické a komplikované, jakou je Jonghje, než sympatického a naprosto jednoduchého kluka. A toho jednoduchého nemyslím nijak hanlivě, ačkoli ze začátku mi kniha trochu připomněla Knihu o hřbitově Daniely Kapitáňové alias Samka Tále. Může za to vypravěčský styl, jakoby naivní pohled na svět, i když řeší komplikované a zásadní věci, například teorii času.

Hlavní hrdina je kluk (muž?), je mu 25, studuje na univerzitě, ale neví, čím by chtěl být. Nemá přítelkyni, nadšení, plány, ale má rodiče a bratra možná v Africe (nebo někde jinde), jednoho dobrého a jednoho špatného kamaráda. Když bratr odcestuje, nastěhuje se do jeho bytu, odejde ze školy a přemýšlí, jak nejlépe naložit se svým životem. Aby se všem lépe vyznal, začne si psát seznamy. Třeba o tom, co v něm v dětství probouzelo nadšení, ke komu vzhlíží, co vše obsahuje člověk nebo o čem toho ví hodně (mj. literatura, umění, historie, supermodelky nebo Sahara). Seznamy a nejen je si vyměňuje faxem se svým kamarádem Kimem, který studuje meteorologii a nyní je na praxi na nějakém ostrově na severu. Jestli vás překvapily ty faxy, nezapomeňte, že kniha byla v originále vydaná v roce 1996.

Jednoduchost, s jakou uvažuje o zásadních věcech, je odzbrojující. Bude to znít jako klišé, ale knížka se čte skoro sama. Není velká rozsahem (má 224 stran), text rychle ubíhá díky množství věcí vypsaných v seznamech. Hlavní hrdina si na nic nehraje, i když si hraje skoro stále. Když je například ve stresu a potřebuje se zbavit napětí, jde do hračkářství se seznamem. Chce si koupit něco, co:

  • mu pomůže zbavit se agresivity
  • je hodně barevné
  • se dá použít mnohokrát
  • vydává zvuky
  • přiměje ho zapomenout na nepříjemné věci, které ho potkaly.

 

Co myslíte, že si koupí? :o)) Vy si rozhodně kupte Naivní. Super. Ono to totiž super opravdu je.

Moje hodnocení: 90 %

 

Bibliografické údaje:

Autor: Erlend Loe

Počet stran: 224

Nakladatel: Doplněk

 

Kam dál:

Kdo jste nečetl Vegetariánku, zkuste ji, je to totální protiklad. Nebo oprašte Forresta Gumpa či Knihu o hřbitově. Ty jsou také naivní a super.

 

Co budu číst dál:

Dopplera, včera jsem si ho koupila. Stále čeká Múza a další již několikrát opakované knížky. Na severu samozřejmě zůstanu s Průvodcem městem pod magickým pahorkem. Také jsem do vyhlášení Magnesie Litery chtěla přečíst Jezero Biancy Bellové. To už asi nestihnu.